Snelle doorlooptijden

Actief betrokken   Altijd persoonlijke aandacht

De impact van weersomstandigheden op de prestaties van zonnepanelen

De impact van weersomstandigheden op de prestaties van zonnepanelen

Zonne-energie heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we elektriciteit opwekken en gebruiken. Zonnepanelen zijn inmiddels een vertrouwd gezicht in veel Nederlandse steden en dorpen. Maar terwijl de technologie achter zonne-energie blijft verbeteren, is er één factor waar we weinig controle over hebben: het weer. Hoe beïnvloeden verschillende weersomstandigheden de prestaties van zonnepanelen?

Zonlicht en bewolking

Het is geen verrassing dat zonnepanelen het beste presteren op zonnige dagen. Direct zonlicht zorgt voor de hoogste energieopbrengst. Maar verrassend genoeg betekent bewolking niet noodzakelijk dat zonnepanelen niet functioneren. Ze kunnen nog steeds elektriciteit genereren, al is dat wel minder dan op een heldere dag. Diffuus licht, dat door wolken wordt verspreid, kan nog steeds door zonnecellen worden opgevangen.

Temperatuur

Hoewel zonnepanelen zonlicht nodig hebben om te functioneren, houden ze niet noodzakelijk van extreme hitte. Hoge temperaturen kunnen de efficiëntie van zonnepanelen verminderen. Dit komt omdat de geleidbaarheid van de halfgeleidermaterialen in de panelen afneemt bij hoge temperaturen. Een koele, zonnige dag kan dus eigenlijk gunstiger zijn voor energieopwekking dan een extreem hete, zonnige dag.

In de winter kunnen sneeuw en ijs een uitdaging vormen. Een dunne laag sneeuw kan het licht nog steeds laten doordringen, maar een dikke laag kan de panelen volledig bedekken en de energieopwekking stoppen. Het goede nieuws is dat zonnepanelen vaak op een helling worden geplaatst, waardoor sneeuw er gemakkelijker af kan glijden. Bovendien absorberen de donkere panelen zonlicht en genereren ze warmte, wat kan helpen om sneeuw en ijs sneller te laten smelten.

Regen en vuil

Regen kan eigenlijk gunstig zijn voor zonnepanelen. Stof, vuil en vogelpoep kunnen zich ophopen op de panelen en hun efficiëntie verminderen. Een goede regenbui kan helpen om deze verontreinigingen weg te spoelen en de panelen schoon te houden. In gebieden met weinig regen kan het echter nodig zijn om de panelen af en toe handmatig te reinigen.

Wind

Wind op zich heeft weinig directe invloed op de prestaties van zonnepanelen. Maar het kan indirect voordelig zijn. Wind kan helpen de panelen af te koelen, vooral op hete dagen, waardoor ze efficiënter kunnen werken.

Voorkom schade door inspecties

Weersomstandigheden spelen ongetwijfeld een rol in de prestaties van zonnepanelen. Maar dankzij de vooruitgang in technologie en ontwerp zijn moderne zonnepanelen robuuster en veerkrachtiger dan ooit tevoren. Desalniettemin is het verstandig om de elektrische installaties van zonnepanelen regelmatig te laten inspecteren door scope 12 keuringen voor zonnepanelen.